access bars

Sasvim lično - u potrazi za unutrašnjim mirom, lakoćom i radošću življenja

margareta-vesna

Tokom života, naročito tokom odrastanja prošla sam kroz mnogo drama i trauma. Mnogo.

Mogla bih tri toma romana da vam o tome napišem. Mogla bih da dramim oko toga, i da vam izmamim suze i saosećanje i da vam se srce pocepa zbog nepravde (Kalimero)... mogla bih i film da snimim, možda i novce od toga da zaradim. I znam da bih vas dotakla, i mnogi bi se pronašli u pričama...

Vežemo se za svoje drame, prosto ih učinimo vitalnim - kao nešto bez čega ne bismo mogli da živimo, nešto što kada bismo otpustili, imamo utisak da bismo bez toga umrli, kao da nas to određuje, napravimo Život od toga. Esenciju. To nas hrani, ali u isto vreme i jede. Polako ali sigurno - to proždire vitalnu energiju.

Ipak, šta je sve moguće i šta je potrebno da se emotivno ne kačimo za tu dramu? Da imamo sećanje na to, ali da nas ne dotiče, bez emocije, bez ulaganja energije. Prosto, kad dođete u stanje da vam je mrsko da dramite. Da možemo da prepričamo događaj, a da to ne stvara nikakvo trenje i treperenje u telu. Da izaziva osećaja koliko i kad naručujemo taksi. Nula. Da nas čak mrzi i da je prepričamo. E, to je momenat kad ste stvarno otpustili dramu. I MNOGO JE LEPO. Prestaneš da budeš ROB. To je SLOBODA.

Često smatramo da je potrebno vreme da dođemo u stanje u kome možemo da se izmestimo iz te drame i da budemo posmatrač. Međutim, nije vreme faktor – ono je izgovor.

SVESNOST je potrebna. Svesnost. A ona jeste sada i odmah. Sve što jesmo je upravo odraz stanja naše svesti. Sve. Mogu li dobiti više svesnosti sada, molim? Samo je zatraži i imaš je. To je magija namere.

****
Jedna čuvena knjiga ovako počinje: "Sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna porodica, nesrećna je na svoj način". - to prosto nije istina. Nesrećne porodice su na sličan način nesrećne, samo je režija druga – suština je ista – DRAMA. Srećne porodice imaju drugu suštinu - kultivisanje unutrašnjeg MIRA I RADOSTI.

Naravno, mogli bismo da polemišemo oko tih pojmova šta je uopšte sreća i šta je uopšte nesreća. Ne vezujte se za ove podele... uvek je, kako kaže Njegoš, i med i čemer u svakom od nas, pa mešano, najlakše se pije... e, to MEŠANO - to je onaj srednji put.

Srednji put - prvo udariš u jednu obalu reke, pa u drugu, a onda uhvatiš sredinu reke. TOK, kome se konačno PREPUSTIŠ i vidiš da je sve pod kontrolom bez da KONTROLIŠEŠ. Tok te nosi dok ne pružaš otpor. Probaj da pružiš otpor vodi, vodenom toku. Udari vodu, zarobi je u šaku, zauzdaj je.

Voda - i najbolje brane je probijala, a sve što čini je da se prepusti, da nežno miluje oblike preko kojih teče, da pomazi svaki kamen, svaku travku, svakog stanovnika svog korita... i ide dalje, ne vezuje se, slobodna je, trenje ne stvara, a živa je. Budi kao voda.

Da, rekoh, da se bolje upozamo i nešto sasvim lično.

Živim tako da kultivišem što više radosti i mira, jer je počelo da me mrzi da dramim. Prosto mi se ne daje energija u to. Volim da plešem, da čitam, da plivam, da se sunčam, da se smejem, da putujem, da se mazim, da radim tretmane, da se družim... I to mi generiše još više energije. Volim da sve to podelim sa ljudima, sa vama. I to radim. To mi je životno opredeljenje, moj put. Da živim i da podelim sa okruženjem to što živim, jer mi je lepo. Skoro sam upitana, čime se bavim. Malo sam zastala, jer toliko toga ima čime se bavim, da šta god da izdvojim – malo je, ograničavajuće je, određuje me.... i zato, odgovorih: ŽIVOTOM. Tako, jednostavno – samo ŽIVIM.

Da se bolje upoznamo

margareta-vesna

Margareta Vesna

Edukator i terapeut

U svojoj dvadesetogodišnjoj praksi i ličnoj transformaciji primjenjuje više od 30 metoda i alata integrisanih u celoviti holistički pristup. Margareta vodi seminare za lični i duhovni razvoj te radi individualno s klijentima na njihovom osvešćenom životu i telesnim procesima – na otklanjanju telesnih tegoba – od bolova, strahova, depresije, emotivnog naboja, nadilaženja ograničenja. Izvrsne rezultate ostvaruje u radu s parovima i transformaciji svih vrsta međuljudskih odnosa. Lični rezultati i transformacija njena su najveća preporuka.

Margareta Vesna je i aktivistkinja za prirodniji način života i ishrane, osnivač NK Zdraviji Život (2007). Vodi Školu za voditelje radionica i majstore za pripremu obroka od sirove hrane za profesionalnu primenu. Održava javna predavanja na istu temu i radi grupno i individualno sa klijentima. Svojim iskustvom i znanjem stečenim tokom niza godina ličnih promena i edukacija, doprinosi da i drugi u sebi probude znanje i sećanje na prirodan način života koji je jedini održiv, potreban i dovoljan da se stekne prava punoća i jednostavnost življenja.

Osim u oblasti zdravijeg načina života kroz ishranu, ostvaruje se i kroz telesno-energetski rad u okviru Access Bars® vodeći seminare i kroz individulane tretmane sa klijentima. Ove oblasti rada se prožimaju, dopunjuju i u kombinaciji daju čarobne rezultate u radu sa ljudima.

Vaše zdravlje i vaš život će zavisiti od onoga što ste spremni sami za sebe da učinite! Preuzmite odgovornost – odgovorite na Život!